Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego dotyczącego agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę

Prezydium Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego stanowczo potępia działania wojenne Federacji Rosyjskiej na Ukrainie, które rozpoczęły się 24 lutego 2022 r. decyzją Władimira Putina. Agresja ze strony wojsk rosyjskich na Ukrainie jest niewyobrażalną tragedią dla naszych wschodnich Przyjaciół. Z ubolewaniem patrzymy na śmierć niewinnych ludzi i niszczenie efektów pracy wielu pokoleń Ukraińców, w tym naukowców. Wydawałoby się, że Europejczycy wyciągnęli właściwe wnioski z I i II Wojny Światowej. Okazuje się, że wśród niektórych ludzi zrodziła się na nowo chęć posiadania władzy i dóbr ponad wszystko i kosztem ludzkiego życia. Stanowczo potępiamy takie podejście. Ukraina jest i będzie nadal wolnym, niepodległym i demokratycznym krajem!

Agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę jest niewyobrażalną tragedią. Głęboko wierzymy w to, że pokój w Europie Środkowo-Wschodniej jest możliwy do osiągnięcia. Wierzymy również, że państwa cywilizowanego świata podejmą zdecydowane działania, aby powstrzymać agresora. Stawką jest wolna Ukraina i wolna Europa!

Drodzy Przyjaciele z Ukrainy! Jesteśmy z Wami w tym trudnym czasie i oferujemy pomoc! Możecie na nas zawsze liczyć!

Oficjalne pismo Prezydium Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego znajduje się tutaj.

W imieniu Społeczności Polskich Gleboznawców
Prezydium Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego